Kinderen
Het kan zijn dat een kind te zwaar is of juist ondergewicht heeft. Het is ook mogelijk dat een kind achter blijft in groei. Wij kunnen kijken welke aanpassingen mogelijk zijn binnen het voedingspatroon.
Heeft uw kind vaak buikpijn, kan het niet goed poepen? Heeft uw kind vaak dunne, brijige ontlasting? De diëtist kan onderzoeken of voedingsfactoren een rol spelen.
Een glutenvrij dieet is de enige therapie bij de behandeling van coeliakie. De diëtist kan u informeren over het glutenvrij dieet.
Verdenking op Lactose-intolerantie komt geregeld voor. De diëtist kan een rol spelen bij advisering over een lactosevrije voeding. Zij helpt bij het zoeken naar alternatieven.
Heeft uw kindje een koemelkallergie en geeft u borstvoeding? De diëtist kan u adviseren over uw eigen voeding, zodat uw kindje borstvoeding kan blijven krijgen.
Vragen over de verschillende soorten voedingen.
Verdenking op voedselallergie komt vaak voor bij kinderen. Allerlei voedingsmiddelen kunnen een rol spelen variërend van melk tot pinda, vis, tarwe etc. De diëtist kan een rol spelen bij het stellen van de diagnose maar ook bij de behandeling. Zij zorgt ervoor dat de voeding volwaardig blijft en niet onnodig belangrijke voedingsmiddelen uit de voeding worden geschrapt. Zij helpt bij het zoeken naar alternatieven.
Wanneer een kind niet kan of wil eten kan dat ouders behoorlijk wat hoofdbrekens bezorgen. De kinderdiëtist kan helpen om de voeding te optimaliseren en is tevens gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen en sensorische informatieverwerkingsproblemen.
Wat is een verantwoorde voeding voor kinderen. Hoe bouw je vaste voeding op. Krijgen ze wel alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen. De diëtist zorgt ervoor dat eten niet alleen gezond is maar ook leuk blijft.
Ga met je muis over een van de fruit plaatjes voor meer informatie over dit onderwerp en waarmee wij u en uw kind kunnen helpen.
Eten is één van de meest belangrijke maar ook complexe vaardigheden die kinderen leren. Geschat wordt dat bijna de helft van de kinderen voorafgaand aan de basisschoolleeftijd problemen heeft met eten. In mijn praktijk worden steeds meer kinderen aangemeld waarbij de problemen complexer liggen dan het kijken naar een afgestemde calorie-intake, gezonde eetpatronen, afvallen of aankomen. Dit doordat er kinderen zijn die kritisch eetgedrag laten zien. Ze zijn kieskeurig ten aanzien van smaak, temperatuur, geur of de structuur van voeding. Hierbinnen ligt een sterke relatie tussen prikkelverwerking en eten en drinken.
Bij de kinderdiëtist van diëtistenpraktijk Food4life kunt u terecht met al uw vragen over gezonde en gevarieerde voeding bij kinderen. Hierbij staan ‘eten met plezier’, ‘prettiger en fitter voelen ‘ en ‘inpassen in het gezin’ centraal. Een verantwoord voedings- en dieetadvies voor kinderen vraagt kennis van anatomie, fysiologie en groei van het gezonde en zieke kind. Ook wordt aandacht besteed aan de psychologische ontwikkeling en pedagogische aspecten bij kinderen. De kinderdiëtist richt zich binnen haar voedings- en dieetadvisering op zwangere vrouwen, zuigelingen, (jonge) kinderen en jongeren tot 18 jaar. De kinderdiëtist werkt ook samen met de kinderartsen van het Van Weel Bethesda ziekenhuis in Dirksland/Hellevoetsluis/Spijkenisse, het Centrum voor Jeugd en Gezin Nissewaard en het Centrum voor Jeugd en Gezin Rozenburg om nog betere zorg te kunnen verlenen.
Zoekt u een kindvriendelijke manier om uw kind te helpen met zijn kritische eetgedrag, overgewicht of poepproblemen, dan bent u bij Food4life aan het juiste adres. Door middel van spel en vrolijke werkbladen gaat de kinderdiëtist aan de slag met uw zoon of dochter. Er wordt hierbinnen onder andere gebruikgemaakt van de materialen van de Kinderdieetcreatie (www.kinderdieetcreatie.nl).
De kinderdiëtist weet als geen ander kinderen positief te benaderen en te motiveren het net even anders te doen. Kinderen leren door te spelen, dat weten wij Food4life als geen ander. Daar proberen wij zoveel mogelijk spelenderwijs bezig te zijn met de kinderen. We merken dat kinderen veel gemotiveerder en blijer onze spreekkamer verlaten als we hun op een positieve manier benaderen.
Eetstoornissen
Een eetstoornis heeft een grote impact op je leven. Je hele leven wordt er door beheerst en het is een ernstige ziekte met negatieve gevolgen op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Een eetstoornis heeft het grootste overlijdenspercentage van alle psychische ziekten! Het is absoluut geen keuze en ook geen uit de hand gelopen lijnpoging! Het gaat eigenlijk helemaal niet over eten of het gewicht. Het is een manier om met verdriet en nare gevoelens om te kunnen gaan. De eetstoornis is een soort laagje met daaronder veel angst, pijn en verdriet.
Wat zijn kenmerken van een eetstoornis?
Er zijn verschillende eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating disorder en NAO (niet anders omschreven eetstoornis). Deze eetstoornissen hebben overeenkomsten, maar ook verschillen. Als je een eetstoornis hebt, dan ben je eigenlijk 24/7 bezig met eten, je gewicht en lichaam. Het gewicht en zelfbeeld bepalen in te grote mate hoe je over jezelf denkt. Er zijn onrealistische en irreële gedachten over voeding en je lichaam. Je raakt bijvoorbeeld in paniek als er (iets) meer gegeten is dan normaal of je gaat steeds minder eten. De angst voor aankomen in gewicht is dan heel sterk en iemand is daar buitensporig veel mee bezig. Vaak, maar niet altijd is er ook sprake van compensatiegedrag, zoals obsessief en overmatig bewegen, braken, laxeren en/of lijnen. Het hebben van eetbuien waarbij grote hoeveelheden voedsel in een korte tijd gegeten wordt, kan ook een kenmerk zijn van een eetstoornis. Het gaat niet om het willen eten, maar moeten eten vanwege onderliggende emoties, zoals verdriet en spanning. Na de eetbui komen gevoelens van schuld en walging. Ook dan kan compensatiegedrag optreden in de vorm van overmatig bewegen, laxeren, braken en/of lijnen. Bij binge eating disorder worden de eetbuien echter niet gecompenseerd. Hierdoor kan overgewicht ontstaan. Een eetstoornis is trouwens lang niet altijd te zien aan de buitenkant! Iemand kan bijvoorbeeld een gezond gewicht hebben, misschien zelfs overgewicht en toch een eetstoornis hebben. Aan het uiterlijk zie je niet altijd de worsteling die van binnen gaande is!
Op welke manier kan een eetstoornis behandeld worden?
Herstellen van een eetstoornis is heel zwaar en kost vaak veel tijd, maar het is zeker mogelijk. Een eetstoornis heeft vaak meerdere oorzaken. Meestal wordt een eetstoornis dan ook multidisciplinair behandeld en zijn bijv. een psycholoog, kinderdiëtist, arts en psychomotorische therapeut betrokken bij de behandeling. Via de (huis)arts/kinderarts kunt u een verwijzing krijgen naar mij als kinderdiëtist.
Wat kan de kinderdiëtist betekenen bij de behandeling van een eetstoornis?
Als je een eetstoornis hebt, dan is het eetpatroon vaak erg verstoord. Je weet niet meer wat normaal is en iedere hap kan heel veel spanning geven of juist even de spanning wegnemen. Vaak zijn er ook onrealistische en irreële gedachten over eten en je lichaam. Kortom, eten heeft een te grote rol gekregen in je leven. Als kinderdiëtist help ik jou op een persoonlijke manier en in haalbare stappen bij het aanleren van een normaal eet- en beweegpatroon. Daarnaast zal er ook gewerkt worden aan het krijgen van realistische gedachten over eten en je lichaam. Ook zullen de emotionele redenen besproken worden, dus waarom je de eetstoornis nodig hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je opdrachten mee krijgt voor het aangaan van uitdagingen op het gebied van eten, maar ook voor het verbeteren van je zelfbeeld.
Sensorische informatieverwerking
Sensorisch betekent zintuiglijk. Onze zintuigen geven informatie die wij nodig hebben om te kunnen overleven en te kunnen functioneren in het dagelijkse leven. De zintuigen ontvangen informatie van zowel binnen als buiten ons lichaam. We zijn in staat om belangrijke en onbelangrijke informatie van elkaar te onderscheiden en we kunnen daardoor de informatie die belangrijk voor ons is adequaat gebruiken. De zintuigen informeren en helpen ons de hele dag door om doelgerichte en doelbewuste reacties te kunnen geven.
Als we het over zintuigen hebben denken we meestal aan de ogen (visueel), de oren (auditief), de neus (reuk) en mond (smaak) en de huid (tastzin). Heel belangrijk zijn echter ook onze “verborgen” zintuigen: het evenwichtsorgaan, het gevoel uit de spieren en gewrichten en het gevoel vanuit onze inwendige organen. De ontwikkeling van de zintuigen begint al in de baarmoeder. De zintuigen maken een eigen ontwikkeling door maar werken niet afzonderlijk.
Ze beïnvloeden elkaar en zullen uiteindelijk als een geheel moeten functioneren. Bij activiteiten gebruiken we diverse zintuigen tegelijkertijd. Zintuiglijke informatie wordt verwerkt door ons zenuwstelsel. Zo weten we steeds wat er in ons lichaam en in de omgeving aan de hand is, en kunnen we daar adequaat op reageren. Een voorbeeld: als je het stoplicht op groen ziet springen stap je weer op de fiets om door te rijden; je gaat naar de wc als je voelt dat je een volle blaas hebt. Iedereen kent zintuiglijke prikkels die rustig maken, of juist actief, of die er voor zorgen dat wij op essentiële momenten niet in slaap vallen. Ieder mens heeft zijn eigen voorkeur voor het gebruik van zintuiglijke informatie in het regelen van de alertheid bv. kauwgom kauwen om je aandacht erbij te houden.
Hoe herken je problemen in de Sensorische Informatieverwerking?
Bij sommige kinderen verloopt de verwerking van informatie die vanuit de zintuigen binnen komt niet zo vanzelfsprekend en soepel als het eigenlijk zou moeten waardoor allerlei activiteiten in het dagelijks leven moeizaam verlopen. Zij nemen informatie rommelig waar, ervaren sensorische informatie sterker of juist minder sterk dan hun leeftijdsgenootjes. Binnenkomende informatie wordt niet goed aan elkaar gekoppeld, waardoor adequaat reageren moeizaam is, zoals:
Bij problemen met aanraking:
– raakt van streek als voeding zijn wang/mond/tong aanraakt
– raakt voeding niet aan
Bij problemen met beweging en evenwicht:
– wordt onrustig bij een Ikea stoel zonder voetenplank (als de voeten los hangen)
Bij problemen met visuele informatie:
– snel afgeleid door visuele informatie
– hekel aan fel licht
Bij problemen met auditieve informatie:
– hekel aan onverwachte/ harde geluiden zoals meer kinderen aan tafel
– snel afgeleid door geluiden in de omgeving
– kan niet werken als er achtergrondgeluiden zijn
– lijkt niet te reageren op geluiden
– geniet van vreemde geluiden, maakt graag harde geluiden
Bij problemen met smaak en geur:
– eet alleen voedsel met bepaalde smaken en beperkt zich tot voedsel met een bepaalde structuur/temperatuur
– toont sterke voorkeur voor bepaalde geuren en smaken
– kauwt of likt aan niet eetbare voorwerpen
Wat is er aan te doen?
Kinderen met Sensorische Informatieverwerkingsproblemen kunnen worden aangemeld bij de kinderdietist voor observatie en behandeling. Wij helpen uw kind en u een stapje verder. Waar moet u als ouder op letten? Welke voeding is geschikt voor uw kind? Hoe kunt u uw kind stimuleren? Wat heeft voeding met zintuigen te maken? Op al deze vragen hebben wij voor u een antwoord.