GLI
Op deze pagina leggen we uit wat een GLI inhoudt, voor wie het is en welke voorwaarden er zijn om een GLI vergoed te krijgen uit het basispakket van de zorgverzekering.
Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een programma voor mensen met overgewicht of obesitas. Een GLI helpt mensen bij gedragsverandering. Het is voor mensen met overgewicht of obesitas belangrijk om een gezonde leefstijl te bereiken en vooral te behouden. Het is een programma gericht op het verbeteren van de algehele leefstijl van mensen die als doel hebben om blijvend gewicht te verliezen. Naast betere eetgewoontes en meer beweging is er ook aandacht voor slaap & ontspanning, stress, vitaliteit en werk & privé balans.
Wij bieden binnen de GLI 2 programma’s aan:
- Samen Sportief in Beweging (SSIB)
- CooL (Coaching op Leefstijl)
Wat doet de leefstijlcoach?
Binnen de huidige maatschappij zijn er veel prikkels, verwachtingen, verleidingen o.a. eten/drinken, informatie en dingen om te kopen. Ons verstand produceert hier voortdurend gedachtes bij. Sommige gedachtes komen vaker langs dan anderen. Vaak zijn dit gedachtes die ons langer bezig houden, die onze aandacht trekken en ons in de weg gaan zitten. We kunnen helaas niet stoppen met ze te denken, je kunt er wel anders mee om leren gaan. Je zal ook wel moeten, want wij als mens zijn niet gemaakt voor zo’n overvloed aan prikkels/informatie. Veel mensen worden daarom moe, gestrest en/of te zwaar, omdat ze teveel eten en/of drinken en/of te weinig bewegen.
De leefstijlcoach helpt je om helder te krijgen wat voor jou belangrijk is en leert je hoe je grip kan krijgen op je dag en je gewoontes. Zo werk je samen toe naar jouw eigen doel. Je zou de leefstijlcoach kunnen omschrijven als gids in een drukke wereld. Waarbij je zelf de bestemming mag kiezen. Want bedenk wat is voor jou echt belangrijk in je leven? Wordt het niet eens tijd om voor jezelf te kiezen en je gezondheid te verbeteren?
- De leefstijlcoach behandelt geen ziektes of problemen, maar werkt met je toe naar een doel (van jou zelf).
- De leefstijlcoach zoekt met jou naar dagelijkse leefgewoontes die jou helpen om dat doel te bereiken. Waarbinnen voeding, bewegen, slaap, stress, ontspanning centraal staan.
- De leefstijlcoach zorgt dat je die gezonde gewoontes traint, zodat je zelf grip leert krijgen en gezondere keuzes gaat maken om zo toe te werken naar je doel.
Samen Sportief in Beweging (SSIB)
Samen sportief in beweging (SSIB) is een gecombineerde leefstijlinterventie waarbij de deelnemers gedurende 2 jaar begeleid worden door de leefstijlcoach.
Na de intake zijn er 2 fases van een jaar: de begeleidingsfase en de onderhoudsfase. De sessies worden op maat aangeboden door de leefstijlcoach/voedingsprofessional, beweegprofessional en een sportaanbieder. Tijdens de begeleidingsfase wordt er een verbinding gelegd tussen zorgverlening, welzijn en sport-beweegaanbod. In de onderhoudsfase van 12 maanden die daarop volgt monitort de leefstijlcoach de voortgang en coacht en begeleidt de deelnemers op persoonlijke doelen in individuele consulten en groepsconsulten.
SSIB combineert dus de leefstijlcoach met een beweegprofessional.
Dit is Samen Sportief in Beweging:
- Je start met een kennismaking
- Daarna start de basiscursus. Deze cursus duurt 8 weken.
- Tijdens de basiscursus krijg je iedere week 2 uur begeleiding bij bewegen.
- Tijdens de basiscursus krijg je ook iedere week 1 uur les over gezonde voeding
- Je hebt daarna regelmatig een gesprek met je leefstijlcoach
- Het totale traject duurt 2 jaar.
CooL (Coaching op Leefstijl)
Het programma bestaat uit een basisprogramma en een onderhoudsprogramma en duurt in totaal 2 jaar. Beide onderdelen bestaan uit 8 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur en 2 individuele gesprekken van 45 minuten waarin ruimte is om dieper in te gaan op jouw persoonlijke doel. Daarnaast vindt in beide programma’s een intake en een eindgesprek plaats.
Dit is CooL (Coaching op Leefstijl)
- Je start met een kennismaking;
- Daarna start de basiscursus;
- Tijdens de basiscursus krijg je ook iedere week 1 uur les over gezonde voeding;
- Je hebt daarna regelmatig een gesprek met je leefstijlcoach;
- Het totale traject duurt 2 jaar;
Voor wie?
Je komt in aanmerking voor verwijzing voor de programma’s wanneer je:
- Overgewicht (d.w.z. een BMI tussen 25 en 30) hebt en daarnaast een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten of
- Ernstig overgewicht (d.w.z. een BMI van meer dan 30) hebt
En:
- Doorverwezen wordt door jouw huisarts;
- Gemotiveerd bent om het tweejarig programma te volbrengen.
Kosten?
Het programma is opgenomen in de basisverzekering en uitgesloten van eigen bijdrage. Deelname kost je dus niets.
Waar?
Locaties Spijkenisse en Rozenburg
Ook meedoen? Vraag dan voor de GLI een verwijzing bij jouw huisarts of praktijkondersteuner naar onze praktijk.